Blendle Audio

11 January / 2018

Vandaag introduceren we Blendle Audio

Het is de grootste stap sinds onze oprichting, en de meest gevraagde functie van onze gebruikers.

De stemmen van Blendle
Mila-Marie Bleeksma (21) is d’r hele leven al met haar stem bezig. Al toen ze piepjong was, was ze verzot op de radio. Op de computer van haar moeder knutselde ze haar eigen radioprogramma’s in elkaar. Dat deed ze zó graag, dat ze op een dag zoveel shows gemaakt had dat de computer crashte. En als ze niet voor haar eigen plezier voor de microfoon zat, sprak ze de Nederlandse versies van allerlei films en TV programma’s in, met als hoogtepunt haar rol in Finding Nemo.

Inmiddels zit Mila-Marie in het tweede jaar van de School voor Journalistiek, en niet zo lang geleden stapte ze het Blendle-kantoor in Utrecht binnen om plaats te nemen in een vergaderruimte die we provisorisch omgetoverd hadden tot opnamestudio. We kenden haar CV, maar toen ze de eerste woorden van een artikel voorlas wist iedereen achter de opnameapparatuur direct: naar haar willen we luisteren. Mila-Marie heeft zo’n stem waar je maar naar wil blijven luisteren.

En dat komt goed uit, want we gaan iets nieuws doen bij Blendle. Je kunt vanaf nu namelijk naar Blendle luisteren, terwijl je eigenlijk iets anders aan het doen bent.

Blendle Audio
Er staan elke dag hilarische columns, interessante interviews en fascinerende reportages in de krant, maar veel mensen hebben geen tijd om kranten te lezen. Met Blendle Audio kun je luisteren naar die artikelen terwijl je op de fiets zit, autorijdt of aan het sporten bent. De artikelen kunnen overal vandaan komen: van de Volkskrant tot het AD, van Quote tot Quest en van Linda tot Vrij Nederland. En ze worden voorgelezen door Mila-Marie en een tiental andere jonge talenten van de Scholen voor de Journalistiek.

Voordat elk artikel begint vertellen we je eerst waarom het volgens ons het luisteren waard is. Vervolgens wordt je in zo’n 15 minuten bijgepraat over het beste uit de kiosk.

Blendle Audio is vanaf vandaag beschikbaar via de Blendle app op iOS en Android voor leden van Blendle Premium (als je dat niet hebt: hier kun je het proberen). Zodra je op ‘Luister nu’ tapt begroeten we je eerst met je voornaam (daarvoor hebben we meer dan duizend voornamen opgenomen) en praten we je bij over het nieuws en het weer. Gevolgd door interessantste integrale stukken.

Simpel
Het idee van Blendle Audio is zó simpel (fijne stemmen die sterke artikelen voorlezen), dat we ons afvroegen waarom het nog niet bestond. Helemaal omdat audio op dit moment Heel Erg Hot is.

  • Er is een enorme opmars van podcasts. In Nederland komt het wat langzaam op gang, maar in de Verenigde Staten luistert 42 miljoen Amerikanen (15% van de bevolking) wekelijks naar een podcast. Maar ook in landen als Zweden is het aantal enorm: iets minder dan een miljoen Zweden luisteren wekelijks naar een podcast
  • Steeds meer auto’s hebben Apple CarPlay of Android Auto. Die software maakt het normaler om in de auto zelf zelf muziek of podcasts te kiezen, in plaats van naar lineaire radio te luisteren
  • In steeds meer huishoudens komen slimme speakers (“praatpalen”) van de grote technologiebedrijven te staan. De verwachting is dat Google dit jaar de eerste slimme speaker in het Nederlands zal uitbrengen (Blendle Audio zal natuurlijk ook beschikbaar komen voor deze smart devices “Hey Google, geef me het nieuws van Blendle” draait stiekem al op onze geïmporteerde Google Homes)

Blendle Audio combineert het beste van de radio en podcasts: wél actualiteit en verdieping, maar zonder reclame. Doordat we voor je cureren hoor je toffe artikelen over allerlei onderwerpen waarvan je van te voren niet wist dat je ze interessant vond. In tegenstelling tot veel podcasts zit je echt ín het verhaal van de journalisten zelf, in plaats dat erover gepraat wordt. En, heel handig: als een onderwerp je niet interesseert swipe je gewoon door.

De artikelen die we voorlezen worden bepaald door een combinatie van mens en machine. Met behulp van machine learning filteren we dagelijks in de duizenden nieuwe artikelen die elke dag verschijnen. Door die techniek kunnen we inmiddels goed voorspellen welke artikelen onze gebruikers het meest zullen waarderen. De redacteuren kiezen vervolgens een selectie van de beste stukken uit om ze te laten voorlezen door Mila-Marie en haar collega’s. Zodat ze in de ochtend voor je klaar staan, op tijd voordat je op de fiets, in de trein of de auto stapt.

We kunnen niet wachten om te horen wat je van Blendle Audio vindt.